Uyku kaliteniz ve sürenizin yetersiz olması halinde, daha sık ve gün boyu acıktığınızı fark etmiş olabilirsiniz. 6 saatten daha az veya kalitesiz uyuyanlardan alınan kan örneklerinde, karbonhidrat eğilimlerinizi belirleyen insulin hormonu ve açlık hissi veren hormonların ölçümleri yapılmış. Bu araştırmalarda 6 saatten az uyku süresinin acıkmayı ve karbonhidrat eğilimini tetiklediği gösterilmiş. “O halde, neler uykuyu olumsuz etkiliyorsa bilelim ve tedbirimizi alalım” diyorsanız bu 10 maddeyi okuyun ve sevdiklerinizle paylaşın…
Uyku süresini ve kalitesini olumlu olumsuz etkileyen faktörler:
Öğleden sonra içilen demli çay ve kahve
Öğleden sonraya kadar olsa bile günde 200mg kafeinin aşılmış olması
Gece sık idrara çıkacak şekilde yatışa yakın bol sıvı, çay, kahve, maydanoz, vb diüretik bitkiler tüketmek
Guarana, kafein, kahve, yeşil çay içeren totalde çok yüksek kafein ilavesi ve kafein kaynağı olan bitkileri içeren zayıflama destekleri
Enerji içecekleri ve bunların öğleden sonradan yatışa kadar olan sürede tüketilmesi
Her gün tekrarlayan ve özellikle gece de devam eden şiddetli gerilim
Derin ve kaliteli uyumanızı sağlayan melatonin hormonunu bağırsakta probiyotikler salgılamaktadır. Sindirim sonucunda “*glukoza” dönüşen yiyecek ve içecekleri sık sık ve büyük porsiyonlarla tüketmek; istenmeyen mikro organizmaları besler ve dolaylı olarak probiyotiklerin kaybına yol açar. Bağırsak florası bozulur. Probiyotikler kayba uğrayınca; ürettikleri melatonin ve serotonin seviyeleri de düşer. Bu da ruh sağlığınızı, olaylara toleransınızı, fiziksel gücünüzü olumsuz etkiler, halsiz, mutsuz, uykusuz, depresif bireyler olmanıza sebep olabilir. *(şekerlemeler ve sakızlar ve çikolatalar, beyaz un, pirinç, patates, şeker içeren ambalajlı veya ev yapımı gıdalar, glukoz, fruktoz şurubu içeren içecekler)
Sık sık ve çok sayıda alkollü içki tüketme alışkanlığı da probiyotikleri yok ederek, uyku düzeni ve/veya kalitesini, probiyotikleri yok ederek dolaylı biçimde olumsuz etkiler. Yani başlangıçta derin uyumak veya stresin etkisini hafifletmek için tercih ettiğiniz alkol sıklaştığında; sinir hücrelerine zarar vererek ruh sağlığınızı, tolerans limitinizi olumsuz etkilediği gibi, uyku kalitenizi de bir süre sonra probiyotiklerinize zarar vererek bozmaktadır.
Şeker, beyaz un, pirinç, makarna, erişte, şekerli ambalajlı yiyecek, içecek, fazla kafein ve alkol tüketmiyor olabilirsiniz. Fakat bağırsaklarda probiyotiklerinizi besleyecek şekilde bitki tüketme alışkanlığınız yoksa veya yetersiz ise; yine melatonin, serotonin üretimi sekteye uğrar. Flora bozulur, istenmeyen mikro organizmalar aş ererek karbonhidrat tüketmenize yol açarlar, kan şekerinizin ayarlarını bozarlar. Sadece sık acıkmakla kalmayıp, depresyon, anksiyete, dikkat eksikliği, odaklanma güçlüğü, hafıza sorunları da kaçınılmaz hale gelebilir.
Uykusuzluğa sebep olan ilaç veya kimyasalların kullanımı